LAURA SIPPOLA   •   

PIANISTI, LAULAJA & LAULUNTEKIJÄ


FILE 

• Laura Sippola on tehnyt sooloalbumit Sahara 2004, Mieli ep 2008, Toinen 2009, Stadion 2010, Trenkipoika 2011, Like Lullaby 2013 ja Intermezzo 2018.

• Laura Sippola valmistui musiikin tohtoriksi 2017. Sippolan taiteellinen tohtorintutkinto koostuu viidestä taiteellisesta osiosta ja sitä tukevasta kirjallisesta työstä Tehdä maailmasta laulu - laulaja-lauluntekijän taiteilijakuva tradition ja tekijän näkökulmasta.

• Laura Sippolan yhtyeessä soittavat Peter Engberg (kitara), Tuure Koski (basso) ja Kepa Kettunen (rummut).

​• Laura Sippola ​opettaa laulunkirjoitusta Sibelius-Akatemian avoimella kampuksella ja Kriittisessä Korkeakoulussa.
• Vuonna 2010 julkaistulta Stadion-levyltä lohkaistut singlet Kesäyö ja Menemästä kiellettiin nousivat Radio Suomen soittolistan kärkeen.​ 

• Vuonna 2009 julkaistu Toinen tuli valituksi HS:n "Vuoden levyt" -listalle. 


Maailma valkenee laulu kerrallaan. 


SOOLOLEVYT
Kuusi sooloalbumia ja EP:n julkaissut muusikko on saanut työskennellä lukuisten lauluntekijöiden ja jazzmuusikoiden kanssa. 2004 ilmestyneellä Sahara-esikoislevyllä soittavat mm. hienot eturivin soittajat Peter Engberg, Tuure Koski, Joonatan Rautio ja Marko Timonen. Yhtye on kulkenut Lauran tukena jo pitkän matkan, vain rumpuihin on vaihtunut Kepa Kettunen.
Mieli-EP:n myötä 2008 hän alkoi levyttää Texicalli Recordsin Jupiter-levymerkille. Toinen pitkäsoitto ilmestyi tammikuussa 2009 sekä Stadion toukokuussa 2010. Levyltä lohkaistut singlet Kesäyöja Menemästä kiellettiin sijoittuivat Radio Suomen soittolistan kärkeen. Kesäyö viipyi listalla toistakymmentä viikkoa. Hänen tuotantonsa soi tiuhaan myös Radio Helsingin taajudella. Stadionin jälkeen Sippola perehtyi kotiseutunsa musiikkiperintöön ja julkaisi vanhoja virsiä ja rekilauluja sisältävän levyn Trenkipoika. Syksyllä 2013 julkaistu Like Lullaby esitteli Sippolan englanninkieliset kappaleet. Levyllä kuultiin seiskarikaikuja ja vahvaa singer/songwriter -tunnelmaa. Beatlessävyjäkin kaihtamatta lauluissa vilahtivat Judee Sill ja nuori Elton John. Albumin julkaisi Ranka Kustannus. Alkuvuodesta 2018 Turenki Recordsilla julkaistu Intermezzo palasi suomenkielisen musiikin pariin.  


MUU TYÖNKUVA
Säveltämisen ohella Sippola keikkailee freelance-muusikkona niin pianistina, laulajana kuin lauluntekijänä ja toimii pedagogina. Inspiraatiota sävellyksiin hän on hakenut matkoiltaan Pariisiin, Beninin Villa Karoon, Roomaan ja Austiniin, Texasiin.

Sippola toimi laulajana Riitaoja-yhtyeessä 2013-2015. Oman repertuaarin lisäksi Sippola on säveltänyt musiikkia eri artisteille ja a cappella -yhtyeille. Hänen sävellyksiään löytyy Rajattoman, Club For Fiven, Laura Malmivaaran, Johanna Kurkelan ja Jonna Järnefeltin levyiltä ja jopa virsikirjan lisävihkosta. Hän voitti 2005 Saimaan Sävel sävellyskilpailun ja sai 2015 kolmannen sijan Uudet laulut -sävellyskilpailussa. Lauran laulua kuulee myös lasten jazzlevyllä Sika ja Taivaalliset tarinat (2002) sekä Ipanapa 2 (2008), jolla hän laulaa kirjoittamansa laulun 'Piukusuu'. Hän tulkitsee Kauko Röyhkää Syvissä vesissä -kokoelmalevyllä (2009) ja laulaa Riku Keskisen levyllä Lämmin (2009).

Sippola oli 2010 Spelit-festivaalin taiteellinen johtaja. Laura Sippola &Tuki piti 2006-2007 Laulutupa-lauluntekijäklubia. Sippola myös kokosi Ateneum-saliin kaksi lauluntekijämusiikin konserttisarjaa (2006 ja 2008). 

KUKA

Laura Sippola on työskennellyt omintakeisella urallaan pitkän tovin. Plakkarissa on sooloalbumeita sekä liuta keikkoja niin oman Tuki-yhtyeen keulahahmona kuin pianistina eri artistien kokoonpanoissa. 15-vuotiaana Lapualta kohti uusia mantuja kulkeneen muusikon lauluissa folk ja jazz sekoittuvat pettämättömään melodiantajuun ja omintakeisiin sanoituksiin. 


LAULUNTEKIJÄTOHTORI

Sippolasta tuli Suomen ensimmäinen taiteellisen tohtorintutkinnon tehnyt laulaja-lauluntekijä. Ennen tohtoroitumistaan hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi 2003. Hän myös opiskeli pianonsoittoa viisi kuukautta Bolognan G.B. Martini konservatoriossa. 


Muusikon ura oli ilmeinen valinta. Hänen hakeutui kodin pianon ääreen pienestä pitäen. Lauluntekeminen oli alusta lähtien olennainen osa hänen musisointiaan. Kahdeksanvuotiaana alkoivat pianonsoiton opinnot Lapuan Musiikkiopistossa. Nuotinluku alkoi hiljalleen taittua, vaikka soittikin pitkään absoluuttisen sävelkorvan suomin avuin. 15-vuotiaana hän muutti Ouluun ja kävi Madetojan musiikkilukion. Siellä hän perusti myös ensimmäisen yhtyeensä Violintu. Lukion jälkeisen vuoden hän vietti Italiassa ja aloitti sitten opinnot Sibelius-Akatemiassa. 


Syntynyt laulu on minulle eletyn elämän tunnusmerkki.


PEDAGOGI

Sippola pitää laulunkirjoituksen kurssia Taideyliopiston Sibelius-Akatemian avoimella kampuksella sekä Kriittisessä Korkeakoulussa. Hän on opettanut sävellystä myös Helsingin Metropoliassa ja toiminut HEO:ssa lauluntekemisen opettajana.Herkkyys, avoimuus ja uteliaisuus
ovat tärkeimmät työkalut lauluntekemiseen.
// Musiikin henki on ikuinen. Aina se tarjoaa jotain uutta ammennettavaa ja antaa voimavaroja elämän eri tilanteissa. Musiikki tunkeutuu suoraan sydämeen ja valtaa koko mielen. Joskus en meinaa päästä lähtemään kotoa, kun sormet eivät irtoa koskettimistolta. Rakastan sitä tunnetta. Olen tarkka siitä mitä kuuntelen. Laadukaskaan musiikki ilman sydäntä ei ole minulle tärkeää. Se ei ole pelkkä ammatillinen mielipide, musiikki on minulle pyhää. //